לחץ דם גבוה, או יתר לחץ דם, מוגדר כחריג כשהרמות מצביעות על מספר גבוה מ-140/90 מילימטר כספית. מצב זה מהווה דאגה רצינית במהלך ההיריון. לחץ דם גבוה במהלך ההיריון אינו מסוכן תמיד, אך לעתים הוא עלול לגרום לסיבוכים בריאותיים חמורים לאם ולתינוק המתפתח.
מה גורם ללחץ דם גבוה במהלך ההיריון?
המכון הלאומי ללב, ריאות ודם (NHLBI), קובע שמספר גורמים אפשריים אחראים ללחץ דם גבוה במהלך ההיריון, אלו כוללים:
- עודף משקל חריג מעבר למשקל המומלץ בהריון.
- חוסר הקפדה על פעילות גופנית מספקת.
- עישון.
- שתיית אלכוהול.
- הריון ראשון.
- היסטוריה משפחתית של לחץ דם גבוה הקשור להריון.
- הריון מרובה עוברים.
- הריון לאחר גיל ארבעים.
- טיפולי פוריות.
גורמי סיכון ללחץ דם גבוה במהלך ההיריון
אורח חיים שאינו בריא עלול לגרום ללחץ דם גבוה במהלך ההיריון. עודף משקל או השמנת יתר, או חוסר פעילות, הם גורמי הסיכון העיקריים. נשים בהריון ראשון נוטות יותר לסבול מלחץ דם גבוה. למרבה המזל, קיים סיכוי נמוך יותר למצב זה בהריונות הבאים עם אותו בן זוג. נשים שנושאות תאומים או שלישיות נוטות יותר לפתח לחץ דם, שכן גופן חווה לחץ נוסף. גם גיל האם מהווה גורם סיכון, ונשים הרות מעל גיל ארבעים נמצאות בסיכון גבוה יותר.
האגודה האמריקאית לרפואת פוריות קובעת ששימוש בטכנולוגיות מסייעות, כגו IVF במהלך ההתעברות, עשוי להגביר את הסיכויים ללחץ דם גבוה בהריון.
מצבי לחץ דם הקשורים להריון
לחץ דם כרוני – לעתים אישה סובלת מלחץ דם גבוה לפני שהיא נכנסת להריון. מצב זה נקרא יתר לחץ דם כרוני, והוא מטופל עם תרופות ללחץ דם. הרופאים שוקלים אף לחץ דם גבוה המתרחש בשבועיים הראשונים של ההיריון, כיתר לחץ דם כרוני.
לחץ דם של הריון – מצב המתפתח במערכת העיכול לאחר השבוע העשרים להריון. הוא נפתר לאחר הלידה והסיבוך הנפוץ ביותר הוא לידה מושרית. כשהמצב מאובחן טרם השבוע השלושים, קיים סיכוי גבוה יותר שלחץ הדם הגבוה יתקדם לרעלת הריון.
לחץ דם כרוני עם רעלת הריון – סוג נוסף של לחץ דם כרוני, כשאישה חווה יתר לחץ דם לפני הכניסה להריון, ואז חווה גם חלבון בשתן או סיבוכים נוספים ככל שההיריון מתקדם.
מעקב אחר לחץ דם במהלך ההיריון
יש להבין כיצד לקרוא את לחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי. המספר העליון הוא הלחץ הסיסטולי, שהוא מדידת לחץ עורקי הלב, דופק הלב או סחיטת הדם דרך הגוף. המספר הדיאסטולי או התחתון מודד את כוח לחץ הדם בלב במהלך מנוחה.
קיימות שיטות רבות למעקב אחר לחץ הדם במהלך ההיריון. אלו הטיפים המומלצים:
רכישת צג לחץ דם בבית המרקחת – מכשירים אלו מורכבים על היד או הזרוע. כדי להבטיח דיוק, יש לבדוק את המכשיר עם הרופא ולהשוות את הקריאות במכשיר הביתי לקריאות המתקבלות אצל הרופא.
להשגת הקריאות המדויקות ביותר – יש לבדוק לחץ דם באותו זמן מדי יום. הבדיקה צריכה להתבצע בישיבה, ויש להשתמש באותה זרוע בכל פעם.
קריאות חריגות – יש להודיע לרופא מיד עם מופיעות קריאות חריגות חוזרות ונשנות של לחץ דם גבוה, או תסמיני לחץ דם גבוה.
מניעת לחץ דם גבוה במהלך ההיריון
גורמי סיכון נפוצים ללחץ דם גבוה, כגון השמנה והיסטוריה אישית או משפחתית של לחץ דם גבוה, ניתנת למניעה באמצעות תזונה ופעילות גופנית. כמובן שבמהלך ההיריון, אישה מעלה מעט במשקל, אך מומלץ להתייעץ עם הרופא על מנת לזהות יעד בריא של עלייה במשקל.
ההנחיות התזונתיות לנשים הרות משתנות מאישה לאישה. יש להתייעץ עם תזונאי שישמור על גובה ומשקל פרטניים באמצעות יצירת תכנית תזונה אישית. הריון גורם לשינויים הורמונליים, כמו גם שינויים פסיכולוגיים ופיזיים, המוסיפים על הלחץ, העלול לגרום ללחץ דם גבוה יותר. מומלץ להקפיד על שיטות הפחתת מתחים כגון יוגה ומדיטציה.
תרופות לטיפול בלחץ דם גבוה במהלך ההיריון
מספר תרופות לחץ דם מסורתיות עשויות לגרום לבעיות בקרב נשים הרות. אלו התרופות להורדת לחץ דם מהן יש להימנע במהלך ההיריון: מעכבי ACE; מעכבי רנין; וקולטני קולטן אנגיוטנסין.
תרופות אלו עוברות דרך זרם הדם אל התינוק המתפתח. הן עלולות להשפיע באופן שלילי על בריאות התינוק, ועשויות לגרום אף לדילול דם, אשר עלול לפגוע ביכולת האם לשאת את התינוק עד להשלמת ההיריון. יש להתייעץ עם הרופא לגבי שיטות לשליטה על לחץ הדם אם הרמות מתפתחות לרמות גבוהות במהלך ההיריון.