טיפול תרופתי עם טריטייס

טריטייס לטיפול בלחץ דם גבוהטריטייס היא תרופה מקבוצת מעכבי אנזים ACE כשהחומר הפעיל בה הוא הרמיפריל. תרופות נוספות המקבילות לטריטייס הן ראמיפריל טבע וראמיטנס.

כל התרופות הללו מטפלות בלחץ דם גבוה, הנקרא גם "הרוצח השקט" הוא מצב בעייתי בעל השלכות רבות לטווח הארוך. לחץ דם גבוה שאינו מטופל לאורך זמן מהווה גורם מרכזי לתופעות קטלניות כמו התקף לב, מחלות לב וכלי דם, בעיות בתפקוד הכליות ומגוון בעיות מורכבות נוספות.

אך המצב מתגלה רק באמצעות מדידה ומעקב. אין לו כמעט תסמינים המורגשים מידית. מדידת לחץ דם היא פשוטה וניתנת לביצוע גם באמצעות מכשיר ביתי. לחץ דם שערכיו מעל 140/90 נחשב לחץ דם גבוה ואז יש לקבל טיפול מתאים.

מנגנון הפעולה של טריטייס

החומר הפעיל בטריטייס הוא כאמור רמיפריל השייך לקבוצת מעכבי ACE. האנזים ACE הוא האנזים אשר הופך את ההורמון אנגיוטנסין מחומר לא פעיל לחומר פעיל. ההורמון אנגיוטנסין מהווה חלק ממערכת רנין- אנגיוטנסין- אלדוסטרון (RASA). אנגיוטנסין 2 (ההורמון במצבו הפעיל) גורם להתכווצותם כלי הדם ולהגדלת התנגודת ההיקפית שלהם.

כך, הותרת האנגיוטנסין במצב לא פעיל מביאה להרחבתם ומורידה את לחץ הדם. בנוסף, אנגיוטנסין 2 גורם גם לשחרור ההורמון אלדוסטרון מבלוטת יותרת הכליה. אלדוסטרון מעודד אצירת נוזלים ונתרן בדם. חסימת ההורמון מביאה לשחרור נוזלים ונתרן אל השתן והורדת לחץ הדם.

יתרונות טריטייס לטיפול בלחץ דם גבוה

בנוסף לסיועה בהורדת לחץ הדם, מטפלת טריטייס באי ספיקת לב, מפחיתה את הסיכון להתקף לב, שבץ ולהתפתחות בעיות בכליות בעקבות סוכרת (נפרופתיה סוכרתית). במחקרים נמצא שהתרופות בהן החומר הפעיל הוא רמיפריל הן היחידות מקבוצת מעכבי ACE שגרמו לירידה בתמותה בקרב חולים שסבלו מאוטם לבבי וגם לירידה במצב של אי ספיקת לב בקרב החולים.

יתרון נוסף של רמיפריל הוא שאת התרופה יש ליטול פעם-פעמיים ביום בלבד, זאת לעומת קפטופריל (התרופה הותיקה ביותר מקבוצת מעכבי ACE) אותה יש ליטול פעמיים- שלוש ביום.

מה מכילה טריטייס

בכל התרופות ממשפחה זו החומר הפעיל הוא Ramipril בריכוזים שונים על פי הנכתב על גבי החפיסה. התרופה טריטייס קומפ ותרופות נוספות מכילות גם חומר משתן הנקרא הידרוכלורותיאזיד אשר מסייע אף הוא לסילוק עודף נוזלים ונתרן באמצעות השתן וכך להורדת לחץ הדם.

בנוסף מכילה טריטייס קומפ את החומרים הלא פעילים הבאים: Pregelatinized starch, Microcrystalline cellulose, Hydroxypropylmethylcellulose, Sodium stearyl fumarate.

אופן השימוש בטריטייס ללחץ דם גבוה

התרופה טריטייס קומפ המכילה כאמור גם הידרוכלורותיאזיד מגיעה בטבליות: טבליית 2.5 מ"ג רמיפריל+ 12.5 מ"ג הידרוכלורותיאזיד או טבליית 5 מ"ג רמיפריל + 25 מ"ג הידרוכלורותיאזיד. המינון לטיפול ביתר לחץ דם (באופן כללי עם רמיפריל) נע לרוב בין 2.5 מ"ג ל- 5 מ"ג ביום, כשהמנה המקסימלית האפשרית היא 20 מ"ג ביום.

את התרופה יש ליטול פעם או פעמיים ביום על פי הוראת הרופא. אין הגבלות לגבי תזונה בזמן נטילת התרופה. יש לאחסן במקור קריר ומוצל. במידה ונשכחה נטילת מנה יש לקחת מיד כשנזכרים אלא אם מתקרב מועד נטילת המנה הבאה. אין לקחת מנה כפולה. אין להפסיק את התרופה מבלי להתייעץ עם רופא.

תופעות לוואי וסיכונים

תופעות הלוואי שיכולות להתלוות לנטילת התרופה, במיוחד בהתחלה הן כאב ראש, עייפות וסחרחורות, בעיות בעיכול. כמו תרופות אחרות מקבוצת מעכבי ACE, גם הרמיפריל עלולה לגרום לשיעול ובעיות בדרכי הנשימה וכן לפריחה. במצבים אלה יש לדווח מיידית לרופא.

תופעה נוספת שעלולה להיווצר היא רמות גבוהות של אשלגן בדם (בעקבות נטרול ההורמון אלדוסטרון). אין ליטול את התרופה במהלך הריון או הנקה.

אולי יעניין אותך גם:

יתר לחץ דם בתחילת ההיריון מגביר את הסיכון למומים בעובר

לחץ דם גבוה

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:
דילוג לתוכן