לחץ דם מהווה את הברומטר הכולל של בריאות הדם. אנשים עם לחץ דם גבוה נמצאים בסיכון גבוה משמעותית לאי ספיקת לב, שבץ, מחלת כליות כרונית ופגיעה בעורקים, בדומה לנזק הנגרם כתוצאה מכולסטרול גבוה, אשר עלול לגרום להתקף לב. המצב אינו שונה בקרב אנשים שמגיעים לגיל הזהב.
לחץ דם עולה בדרך כלל עם הגיל, במיוחד לאחר גיל העמידה. המכון הלאומי ללב, ריאות ודם קובע שאדם עם לחץ דם בריא בגיל חמישים, נמצא בסיכוי של תשעים אחוזים לפתח יתר לחץ דם בשלב מאוחר יותר בחיים.
גם בגיל הזהב אין זה מאוחר מדי לנקוט בצעדים להורדת לחץ הדם – התמודדות עם רמות לחץ דם גבוהות ניתן לביצוע באמצעים פשוטים כגון הגברת הפעילות הגופנית והקפדה על תזונה. במקרים בהם שינוי באורח החיים אינו משפיע באופן משמעתי על יתר לחץ דם, תרופות מרשם הוכחו כיעילות ביותר בוויסות לחץ הדם.
מה גורם ללחץ דם גבוה בקשישים?
למרבה הפלא, לא נמצא מחקר רב שבחן קשישים כאוכלוסייה נפרדת במונחי לחץ דם. מומחי רפואה באוניברסיטת אורגון למדעי הבריאות ממליצים על שמירה קפדנית על רמות לחץ הדם, על מנת להבטיח שרמות גבוהות לא ישפיעו באופן חמור יותר על הבריאות.
הם מזהירים אף כי עלייה בלחץ הדם שכיחה בקרב קשישים. בגיל שבעים, לחץ הדם עולה מעט, ואנשים סבורים שהמצב נובע מכלי דם שמפתחים רקמת חיבור עודפת. התוצאה היא נזק מוגבר לכלי הדם בטווח הארוך. אדם בגיל ארבעים עם לחץ דם של 150/70 נמצא בסבירות גבוהה יותר לפתח סיבוכי יתר לחץ דם, בהשוואה לאדם בגיל שבעים עם אותו לחץ דם.
גורמי סיכון ללחץ דם גבוהה בקשישים
גורמי הסיכון זהים ביותר לגורמי הסיכון של האוכלוסייה הכללית. קשישים הנמצאים בסיכון הגבוה ביותר ללחץ דם גבוה הם קשישים הסובלים מהשמנה, סוכרת, מחלת כליות כרונית וכולסטרול גבוה. כל הגבלות או חסימות במערכת הדם משפיעות לרעה על בריאות הלב הכללית, אך הכליות, האיבר העיקרי המסדיר את לחץ הדם, נמצא בסיכון כאשר לחץ הדם עולה.
יתר לחץ דם חמור עלול לגרום למחלת כליות כרונית, אשר מגבילה את יכולת הכליות להמשיך ולהסדיר את לחץ הדם. אדם מבוגר עלול לסבול מלחץ דם גבוה שגורם למחלת כליות, או שהוא עלול לסבול ממחלת כליות, הגורמת ללחץ דם גבוה. אך ללא קשר אם יתר לחץ הדם הוא פשוט תוצאה של נטייה גנטית או אורח חיים בריא, רמות חריגות אינן צריכות בהכרח להצביע תחילת עידן של סיום בריאות תקינה.
שמירה על לחץ דם בגיל השלישי
קשישים עלולים להתבלבל מרמות לחץ הדם, אך למידת שמירת רמות בריאות מפתיעה בפשטותה. בדומה לסוגים אחרים של בריאות הדם, הצעד הראשון הוא שינוי באורח החיים. קשישים המתמודדים עם יתר לחץ דם צריכים להקפיד על פעילות גופנית, שליטה במשקל, ואכילת תזונה נמוכה במלחים.
ההנחיות הלאומיות ממליצות על חצי שעה לפחות של פעילות גופנית מדי יום. לקשישים, פעילות גופנית יכולה להתבצע באמצעות שינויים פשוטים בשגרת היומיום, כגון הליכה או פעילויות של עבודות בית. בנוסף לשיפור בריאות הלב וכלי הדם הכוללת, פעילות גופנית מסייעת אף לירידה במשקל.
תזונה בריאה היא כלי חיוני נוסף להורדת לחץ דם, וחשובה מכל הסיבות הסטנדרטיות, כגון בריאות הלב וכלי הדם, הגברת האנרגיה ושיפור מצב הרוח. אך קשישים צריכים להקפיד על תזונה בריאה מסיבות ייחודיות להם. תזונה דלה במלחים חשובה במיוחד להורדת לחץ דם, שכן מלח מגביר בעקיפין את נפח הדם, באמצעות הוספת מים לזרם הדם, אשר מגביר את לחץ הדם.
אולי יעניין אותך גם: