לוסארטאן הוא החומר הפעיל הנמצא במספר תרופות המטפלות ביתר לחץ דם כמו אוקסאר, לוסארטאן טבע, לוסרדקס ועוד. הוא נמצא כמרכיב בתרופות כמו לוסארטאן פלוס טבע, אוקסאר פלוס ועוד.
יתר לחץ דם, המכונה גם "הרוצח השקט" נחשב לגורם סיכון למחלות רבות ולכן חשוב לטפל בו. באמצעות מכשיר פשוט ניתן למדוד את לחץ הדם ולעקוב אחריו. אם ערכי לחץ הדם הנמוך והגבוה עולים על 140/90 זהו לחץ דם גבוה.
המעקב חשוב כיוון שללחץ דם גבוה אין כמעט תסמינים המעידים על המצב אך הוא גורם מרכזי לסיבוכים ומחלות כמו מחלות לב וכלי דם, פגיעה בכליות ועוד.
מנגנון הפעולה של לוסארטאן
לוסארטאן הוא החומר הפעיל בתרופות אשר מנגנון הפעולה שלהן הוא חסימת קולטני ההורמון אנגיוטנסין 2. ההורמון אנגיוטנסין 2 גורם להתכווצות כלי הדם ובכך מעלה את לחץ הדם. הלוסארטאן נקשר לקולטן AT1, הקולטן אליו נקשר גם אנגיוטנסין 2.
כך נמנעת השפעתו של אנגיוטנסין 2 והדבר מביא להרחבת כלי הדם. מעבר להרחבת כלי הדם, ללוסארטאן השפעה גם על הפרשת ההורמון אלדוסטרון מבלוטת יותרת הכליה. הוא מונע את הפרשתו ולכן ניתן גם בכדי לעכב החמרה במחלות כליה בקרב חולי סוכרת מסוג 2. כמו כן התרופה ניתנת גם לטיפול באי ספיקת לב.
יתרונותיה של לוסארטאן
לתרופה זו יש יתרונות על פני משפחת התרופות אשר עובדת באמצעות עיכוב האנזים ACE, האנזים אשר הופך את החומר הלא פעיל אנגיוטנסין 1 לחומר הפעיל אנגיוטנסין 2. לוסארטאן ומשפחת חוסמי אנגיוטנסין 2 גורמות לפחות תופעות לוואי כמו שיעול ופריחה אשר נחשבים לתופעות לוואי נפוצות יחסית בתרופות ממשפחת מעכבי ACE.
בנוסף, הלוסארטאן התגלתה כיעילה יותר בהורדת לחץ הדם מתרופות אלה. לתרופה השפעות משתנות וגם בכך היא עוזרת להפחית את כמות הנוזלים בגוף ואת לחץ הדם.
מה מכילה התרופה
תרופות כמו אוקסאר, לוסארטאן טבע, לוסרדקס ולוטן מכילות את הלוסארטאן כחומר הפעיל של התרופה. התרופות המשולבות כמו אוקסאר פלוס, לוסארטאן פלוס טבע ותרופות נוספות "ממשפחת הפלוס", מכילות חומרים פעילים נוספים כמו הידרוכלורותיזיד, שבשילוב עם לוסארטאן תורם יותר לאיזון בלחץ הדם.
השפעה זו מתרחשת בשתיפעולות: הורדת התנגודת ההיקפית של כלי הדם ובכך הורדת לחץ הדם וגם עידוד סילוק מים ונתרן מהדם אל השתן, והורדת כמות הנוזלים בדם, מה שמוביל להורדת לחץ הדם.
לוסארטן: אופן השימוש
לוסארטאן לסוגיה מגיעה בטבליות אותן יש ליטול פעם עד פעמייםביום. לטיפול ביתר לחץ הדם טווח המינון נע לרוב בין 25 ל- 100 מיליגרם. כשהתרופה נקבעת כטיפול לאי ספיקת לב המינון נע בין 12.5 ל- 50 מיליגרם. יש כמובן להיצמד להוראות הרופא המטפל.
התרופה מתחילה להשפיע בתוך שעה עד ארבע שעות, והשפעה מלאה עשויה להתרחש כחודש לאחר תחילת הטיפול. את התרופה יש לאחסן במקום מוצל וקריר. במידה ונשכחה נטילת התרופה יש לקחת מיד כשנזכרים אלא אם מתקרב מועד נטילת המנה הבאה. אז יש לקחת מנה אחת ולא מנה כפולה.
תופעות לוואי וסיכונים – ללוסארטאן אין תופעות לוואי רבות אך לעיתים יכולות להיות תופעות לוואי כמו סחרחורות, שלשולים או כאבי בטן, שיעול- אם כי מופחת בהשוואה לתרופות מעכבות ACE, כאבי שרירים, ירידה רבה מדי בלחץ הדם. לא מומלץ להשתמש בתרופה במהלך הריון או הנקה ויש להתייעץ על כך עם רופא.