לחץ דם גבוה נקשר לפסוריאזיס חמור

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

לחץ דם גבוה ופסוריאזיס

לחץ דם גבוה ופסוריאזיספסוריאזיס (ספחת) היא מחלת עור אוטואימונית (מחלת חיסון עצמי) הבאה לידי ביטוי בהתקפים חוזרים ונשנים שבהם מתרחשת תחלופה מוגברת של תאי העור באזורים שונים בגוף.

לפסוריאזיס ישנן מספר צורות, הנבדלות אלו מאלה בין היתר בגיל ההופעה של המחלה ובהסתמנות הקלינית שלה.

כך, לדוגמה, psoriasis inversa מתבטאת בנגעים באזורי הקיפולים כמו תחת השדיים, במפשעות ובבתי השחי ולעומת זאת erythrodermic psoriasis מערבת יותר מ-90% משטח הגוף. בנוסף ישנן צורות חמורות במיוחד הבאות לידי ביטוי ברבדים מוגלתיים ובסיבוכים קשים כמו אי ספיקת כליות ודלקת ריאות (generalized pustular psoriasis) ולעומת זאת ישנן צורות קלות יותר כמו guttate psoriasis, הבאה לידי ביטוי בנגעים קטנים יחסית, המפוזרים על פני העור כטיפות.

בשנים האחרונות הולכות ומצטברות עדויות לכך שישנו קשר בין פסוריאזיס ללחץ דם גבוה וכי שתי הפתולוגיות מנהלות ביניהן יחסי גומלים מורכבים. במאמר שלפניכם נפרט אודות שני מחקרים חשובים מהשנים האחרונות שבחנו קשר זה.

חולי פסוריאזיס הסובלים מלחץ דם גבוה זקוקים לטיפול אגרסיבי יותר

במחקר שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה, נאספו נתונים מ-835 חולי פסוריאזיס הסובלים בנוסף מיתר לחץ דם וכן נאספו נתונים מ-2400 נבדקים ללא פסוריאזיס הסובלים מיתר לחץ דם. בין היתר בדקו החוקרים אילו תרופות נוטלים הנבדקים כטיפול ליל"ד ומצאו כי שכיחות השימוש בתרופות אגרסיביות בקרב חולי הפסוריאזיס, גבוה יותר מהשכיחות באנשים שלא סובלים מפסוריאזיס.

כמו כן נמצא כי הסיכוי של חולה פסוריאזיס הסובל מלחץ דם גבוה להשתמש בשילוב של ארבע תרופות שונות להורדת לחץ דם, גבוה פי 20 מהסיכוי של אדם עם יל"ד, שלא סובל מפסוריאזיס. כותבי המאמר ציינו כי הממצאים נותרו מובהקים סטטיסטית גם לאחר שנלקחו בחשבון גורמי הסיכון השוניםללחץ דם גבוה כמו סוכרת, כולסטרול גבוה ועישון. בנוסף נשללה האפשרות כי הגורם ליתר לחץ דם בקבוצת חולי הפסוריאזיס הוא שימוש בתרופות לטיפול בפסוריאזיס.

קורלציה בין חומרת המחלה לעלייה בסיכון ללחץ דם גבוה

במחקר נוסף שבחן את הקשר בין פסוריאזיס ליתר לחץ, נאספו נתונים מ-13299 בריטים בגילאי 64-25, עם לחץ דם גבוה,שמתוכם 1322 סבלו מפסוריאזיס. מעט יותר מ-50% מחולי הפסוריאזיס סבלו ממחלה קלה (פחות משני אחוז משטח הגוף מושפע מהמחלה), מעט יותר משליש סבלו ממחלה בדרגת חומרה בינונית (בין 10-3 אחוז מהגוף מושפע מהמחלה) והשאר סבלו ממחלה קשה (למעלה מעשרה אחוז מהגוף מושפע).

לחץ דם גבוה לא מאוזן הוגדר כלחץ דם של יותר מ-140/90 מ"מ כספית ומעלה ולחץ דם תקין הוגדר כלחץ דם של פחות מ-120/80 מ"מ כספית. לפי ממצאי המחקר (שראה אור בכתב העת JAMA Dermatology), נראה כי בקרב קרוב ל-60% מהחולים שמחלתם הוגדרה כקשה, לחץ הדם היה בלתי מאוזן.

מעבר לכך נמצא כי הסיכוי של החולים בקבוצה זו לסבול מיתר לחץ דם בלתי מאוזן היה גבוה ב-48% בהשוואה לאנשים ללא פסוריאזיס. תוספת הסיכון ללחץ דם לא מאוזן בקרב אנשים עם מחלה בדרגת חומרה בינונית הייתה צנועה יותר ועמדה על 20% בלבד בהשוואה לאנשים ללא פסוריאזיס, אך לא נמצאה עלייה בסיכון ליל"ד בקרב אנשים עם מחלה קלה.

גם במחקר זה נלקחו בחשבון גורמים שונים שהיו עשויים להשפיע על הממצאים, כולל משקל המשתתפים, הרגלי צריכת האלכוהול שלהם, הרגלי העישון שלהם ושימוש בתרופות שונות המשפיעות על לחץ הדם. אי לכך יכלו החוקרים להסיק כי מחלת העור היא הגורם המשפיע על העלייה בסיכון ליתר לחץ דם ולא גורמים אחרים. לאור זאת, ניתן לראות כי מחלה חמורה וקשה יותר, מקושרת עם עלייה בסיכון ליתר לחץ דם.

לא רק מחלת עור

הממצאים של מחקרים אלה שופכים אור על מה שידוע לחוקרים כבר שנים רבות: פסוריאזיס היא מחלה שמשפיעה לא רק על רקמת העור אלא גם על רקמות ואיברים נוספים.

כך, לדוגמא, ידוע כי בקרב 20-5 אחוזים מחולי הפסוריאזיס, בנוסף למעורבות העורית קיימת גם מעורבות של המפרקים (דלקת מפרקים פסוריאטית) וכן במספר מחקרים נמצא שלחולי פסוריאזיס יש סיכוי גבוה יותר לחלות בסוגים מסוימים של גידולים סרטניים בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, בדגש על לימפומה וסרטן העור שאינו מלנומה.

תחלואות נלוות נוספות הנמצאות בשכיחות יחסית גבוהה בקרב חולי הפסוריאזיס הן למשל מחלת קרוהן, סוכרת, אוסטאופורוזיס, כבד שומני שאינו נובע מצריכת אלכוהול (NAFLD), דלקת הענבייה (uveitis) וסינדרום מטבולי. מעבר לכל זה חולי פסוריאזיס וחולים הסובלים מדלקת מפרקים פסוריאטית, נמצאים בסיכון גבוה להפרעות מצב רוח כמו דיכאון ובנוסף נמצא שחולי פסוריאזיס עם דלקת מפרקים פסוריאטית, נמצאים בסיכון גבוה יותר לסבול מדיכאון בהשוואה לחולי פסוריאזיס ללא מעורבות מפרקית.

תרופות המגדילות את הסיכון ליתר לחץ דם ולהתלקחות המחלה

חשוב להזכיר בקצרה כי ישנן תרופות שונות המשמשות לטיפול בפסוריאזיס שעשויות לגרום לעלייה בערכי לחץ הדם והכוונה היא למשל לציקלוספורין (Ciclosporin). תרופה זו היא מעכבת ייחודית של תאי T ונחשבת ליעילה מאוד וכן לבעלת השפעה מהירה.

תופעות הלוואי העיקריות של תרופה זו הןNephrotoxicity  (רעילות כלייתית) ויתר לחץ דם המופיעים ככול הנראה כתוצאה מההשפעה המכווצת של התרופה על עורקיקי הכליה. מצד שני ידוע כיום כי ישנן תרופות שונות שעלולות לגרום להתלקחות של המחלה וחלקן הן תרופות המשמשות להורדת לחץ דם, כמו מעכבי ACE וחוסמי תעלות סידן.

לפי הידוע כיום, על רופאים המטפלים ביתר לחץ דם, להעניק תשומת לב יתרה למטופלים הסובלים בנוסף גם מפסוריאזיס, שלעתים קרובות זקוקים לטיפול אגרסיבי ונרחב יותר כדי להגיע לערכי לחץ דם תקינים. כמו כן רופאי עור המטפלים בחולי פסוריאזיס, צריכים להיות ערניים לשכיחות הגבוהה של יתר לחץ דם בקרב חולי פסוריאזיס ולהמליץ למטופליהם לעקוב ערכי לחץ הדם שלהם.

בנוסף על המטופלים להיות מודעים לקשר בין התרופות השונות למצבם הרפואי וליידע את רופאיהם בכל מקרה של שימוש בתרופות שעשויות להשפיע על התלקחות המחלה ו/או על עליית ערכי לחץ הדם.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

לחץ דם גבוה

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן