יתר לחץ דם בתחילת ההיריון מגביר את הסיכון למומים בעובר

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

יתר לחץ דם בתחילת ההיריון מגביר את הסיכון למומים בעובר

למרות הרפואה המודרנית עדיין לא קיימת הצלחה מלאה במניעת מומים בקרב עוברים. מיליוני תינוקות ברחבי העולם נולדים עםיתר לחץ דם בתחילת ההיריון מגביר את הסיכון למומים בעובר מומים ולמרבה הצער, אחוזי התמותה בקרבתם בלתי מבוטלים. מחקרים שנעשו בשנים האחרונות מעלים כי יתר לחץ דם בתחילת ההיריון קשור עם הגברת הסיכון למום מולד אחד או יותר. חשוב להדגיש כי בלחץ דם ניתן לטפל וכמובן שזו לא הסיבה היחידה לבעיה.

מה אשם – התרופה או לחץ הדם?

האם כדאי להוריד את לחץ הדם? אין ספק שבקרב האוכלוסייה הכללית, לחץ דם גבוה מהווה גורם סיכון בריאותי והוא מלווה בתחלואה ניכרת. אולם מחקר גדול שנערך לפני שנים מספר מגלה כי אישה הרה שאובחנה בשליש הראשון עם לחץ דם הינה בעלת סיכוי גבוה יותר ללדת עובר הסובל ממום. עד למחקר, שהקיף מאות אלפי נשים, רווחה סברה כי ללחץ דם ישנה השפעה זניחה, אם בכלל. למעשה, ישנם רופאים שהמליצו להפסיק ליטול תרופות להורדת לחץ דם, מתוך מחשבה שהן אלה שגורמות לסיכון. אולם, נמצא שגם בנטרול ההשפעות של התרופות, נותרה רמת סיכון גבוהה. החוקרים הסיקו שלחץ הדם צריך להיות מטופל והוא גורם בעייתי בפני עצמו, כבר בתחילת ההיריון.

לא כל החוקרים מסכימים

לא כל החוקרים מסכימים עם העובדה שיתר לחץ דם משפיע בצורה משמעותית מאוד על הסיכון להולדת עוברים בעלי מומים כאלה או אחרים. ישנם חוקרים שטוענים כי לחץ הדם משפיע בעיקר כאשר הוא מלווה במצבים רפואיים נוספים. לדוגמא, מחקר גילה שנשים הרות שסבלו מרעלת היריון וגם מלחץ דם גבוה היו בעלי סיכוי גבוה יותר ללידת תינוק שסבל ממום.

טיפול יעיל מקטין את הסיכון

מחקרים שונים מצאו קשר בין יתר לחץ גם לסוגים שונים של מומים אפשריים. כלומר, לא ניתן לחזות או להניח שצפויה לידה עם בעיה כזאת או אחרת ואיזו בעיה תתגלה. עלולים להיוולד תינוקות עם מומים באיברים פנימיים כגון כליות, ליקויים בגפיים, חך שסועה, מומים לבביים ועוד.

מחקרים ראשוניים בתחום הטיפול מעלים תמונה מעודדת. חוקרים מסבירים כי בדקו נשים הרות שטופלו בתרופות מסוימות להורדת לחץ דם, במהלך השליש הראשון של ההיריון. טיפול בשלב מוקדם של ההיריון הביא להורדת הסיכון. אולם, מכיוון שמדובר במחקר לא מאוד גדול, נדרשים מחקרים נוספים, שיבדקו היקף רחב יותר של מקרים. חשוב לציין כי ישנם תכשירים להורדת לחץ דם אשר עלולים להיות מסוכנים לנשים הרות. כלומר, בכל טיפול להורדת לחץ דם יש להיוועץ עם רופא ולעדכן אותו בדבר ההיריון מוקדם ככל האפשר.

איך כדאי להפחית את הלחץ?

מלבד שימוש בתרופות, בייעוץ רפואי בלבד, ניתן לנקוט צעדים נוספים שיכולים להפחית את הלחץ בכלל ואת לחץ הדם בפרט. זה נכון לכל אישה שרוצה להיכנס להיריון ונכון לא פחות גם לאחר קליטת ההיריון. מזונות מסוימים יכולים לסייע בכך ותזונאיות קליניות יכולות לבנות תוכנית תזונתית המיועדת לזאת. במידה והתזונה עשירה בשומנים וכולסטרול, אין ספק כי רצוי להפחית את השומנים, בפרט הבלתי רוויים. גם את כמות הפחמימות והסוכר מומלץ להפחית. פעילות גופנית מתונה, אפילו הליכות, יכולה להביא להשפעה מורגשת וכן גם אימון אירובי (באישור רופא), אימוני יוגה, טאי צ'י, פילטיס וכדומה. זה הזמן גם להפחית את צריכת המלח. נזכיר כי מאכלים תעשייתיים מכילים בדרך כלל הרבה יותר מלח לעומת בישולים ביתיים. ולסיום, מומלץ להפחית קפאין, שנמצא כי הוא מעלה את לחץ הדם אם מגזימים.

מקורות:
https://www.webmd.com/baby/news/20111018/is-high-blood-pressure-linked-birth-defects#1
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/HYPERTENSIONAHA.109.129098
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4966715/

 

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

לחץ דם גבוה

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן